Word Lid en Win 5 kg Boilies!

Wordt nu lid en maak elke maand kans op 5 kg boilies! Bovendien ontvang je als eerste onze beste deals, experttips en meer. Mis niets van Dutch Bait Company!

Fresh Nieuws
  • Lorem ipsum

Vergeet de kanten niet!

27 Mei 2021
door Boudewijn

Vergeet de kanten niet!

In tegenstelling tot wat veel karpervissers denken, houden karpers zich veel op langs de oevers en als er genoeg water staat – 20 centimeter is al voldoende - zelfs direct onder de kant. Toch kiezen veel vissers ervoor om hun haakaas ver uit de kant te presenteren. Een gemiste kans!

Kantjesvsserij is een actieve, mobiele visserij die ik bij voorkeur in m’n eentje beoefen. Het is namelijk zaak zo min mogelijk op te vallen omdat je heel dicht op de vis zit en vaak alles ziet gebeuren. Met de vele zintuigen die de karper heeft om voedsel te vinden, maar ook om gevaar in hun omgeving waar te nemen, hebben ze het snel door als iets niet klopt. Sluipen als een ninja en zo onzichtbaar als de boom, het bosje of het stenen muurtje naast je dus! Ga er bij het benaderen van het water altijd vanuit dat er vis onder de kant zit. Het zal je verbazen hoe vaak je er karper zult aantreffen, als je maar stil bent en niet opvalt. Het aantal vissen dat ik door de jaren heen bij het stappen op een tak of in een kuiltje heb verjaagd, zijn haast ontelbaar. De trillingen die dergelijke misstappen veroorzaken pakken ze maar wat makkelijk op! Ik zag dan aan een flitsende flank, een boeggolf, modderwolk of kolk dat ik vis verjaagd had en er was weer een kans verkeken.

Sowieso is het bij kantjesvisserij aan te raden om meerdere plekjes te maken en deze regelmatig af te lopen en te speuren naar activiteit. Let dan op bellen die boven je plek op het wateroppervlak liggen, verkleuring in het water van omgewoeld bodemsediment, kolkjes en misschien zie je zelfs karpers zwemmen! Als je geen vis op je gekozen plek ziet zwemmen, blijf dan niet hangen en afwachten, maar ga ze vooral zoeken! Tijdens dit rondlopen en speuren kan je altijd een handje (bij)voeren en later terugkomen om te kijken of er vis op je voer zit, of is geweest. Je leert op die manier ook snel een water kennen, helemaal als je dit vaker doet bij het zelfde water. Na een paar keer weet je waar ze zich graag in bepaalde periodes ophouden. Dit speuren en leren kennen waar karpers graag azen, kan ook als je even een uurtje over hebt! Geef het overal waar je kijkt even de tijd. Maar al te vaak zwemt er wel vis in de buurt maar zijn ze net even weg gezwommen om een paar minuten later weer terug te keren voor meer. Een pet en zonnebril met polariserende glazen zijn onmisbaar bij het speuren naar activiteit. Dankzij deze 2 items ben je in staat dieper in het water te kijken en meer details te onderscheiden.

Veel vissers komen op een water aan en kiezen voor een stek dichtbij hun auto of waar ze relaxt kunnen vissen, in plaats van dat ze zoeken naar de vis. Daar liggen jouw kansen als kantjesvisser en is je mobiliteit je wapen. Houd eens in de gaten waar zij niet of zelfs nooit vissen. Met name op drukbeviste wateren kun je de karpers vaak op die rustige, afgelegen hoekjes en plekken vinden.

Veel voeren is ook niet nodig bij deze visserij, wel zo lekker voor je portemonnee! Vissen met alleen een attractief haakaas zoals Hit & Run of eventueel een handje voer erbij is al voldoende. Karpers zoeken graag naar voedsel in de kanten omdat het zich daar ook verzameld door stromingen in het water. Vergeet dus niet de kanten waar de zon en de wind op staan. Je vist voor 1 aanbeet op een stek en een karper kan je haakaas zeker wel vinden! Beter regelmatig kleine beetjes voeren dan 1x veel. Door regelmatig even op je plekjes te gaan kijken weet je waar je kans maakt om er eentje te vangen. Doordat je weinig voert en enkel vist als je activiteit ziet, kan je vaak in korte tijd al vis vangen. Besteed veel aandacht aan het inleggen van je montage zodat je de vis niet verjaagd en je zal maar al te vaak binnen een paar minuten een aanbeet krijgen!

 

Om zo mobiel te kunnen zijn vis ik veel met 1 hengel en heb ik maar weinig spulletjes mee. Omdat ik onder de eigen kant vis en vaak tussen struiken en bomen door moet sluipen, vind ik een korte hengel het handigst. Tegenwoordig zijn er veel merken die 10 ft, 9 ft of zelfs korter verkopen. Zelf vind ik 10 ft en 9 ft heel prettig om mee te vissen.

Dankzij hun scherpe zintuigen zijn karpers heel goed in staat je lijn te detecteren. Het is van groot belang dat je je lijn zo goed mogelijk weet te ‘verstoppen’ door hem over de bodem te laten lopen. Vis dus met slappe lijn en een goed zinkbare leader die je ook nog eens kunt verzwaren met bijvoorbeeld wat putty.

De manier van voeren is van belang en het soort voer dat je gebruikt. Zelf gebruik ik graag gecrushte boilies. Je kunt er verspreid mee voeren omdat je meerdere, kleine voedseldeeltjes hebt en deze geven allemaal voedselsignalen af. Zo zal je aas nog sneller gevonden worden en zullen ze langer op je plek blijven zoeken. Dit kleine spul houd ze langer bezig dan bijvoorbeeld 10 hele boilies. Een bijkomend voordeel is dat duikende meerkoeten enkel de grote voedseldeeltjes eruit zullen pakken, er blijft dan nog genoeg over voor de karpers!

Een andere favoriet zijn partikels. Denk aan tijgernoten, bij voorkeur gecrusht, hennep of mais. Zeker op wateren waar niet veel met boilies gevist wordt, zou dit mijn keuze zijn. Ook op wateren met veel duikende watervogels zorg je met dit aas dat er altijd wel wat blijft liggen voor de vissen. In dat geval kies ik voor meer hennep in mijn voertje of voeg ik gecrushte boilies (bijvoorbeeld onze Gluttony) toe. Dat zien ze nauwelijks en heeft een zeer grote aantrekkingskracht. De verschillende vormen, maten en kleuren van een partikelmix geven je ook de mogelijkheid te combineren of wisselen van haakaas. In helder water heb ik vaker dan eens kunnen zien dat karpers een (tijdelijke) voorkeur kunnen hebben!

Een ander goed te gebruiken aas zijn pellets. Pellets lossen op, breken in stukjes af en verspreiden gigantisch veel voedselsignalen over de bodem en door de waterlagen. Mix ze in verschillende diameters en ze lossen verspreid over een periode op. Zelfs als de pellets zijn opgelost treffen de karpers nog genoeg restanten in de bodem aan om te gaan zoeken naar iets eetbaars. Als je dat eens voor je hebt zien gebeuren, dan ben je wel overtuigd!

Om bovenstaande aassoorten een extra boost mee te geven voorzie ik deze ook vaak van een Food Liquid. Als je eenmaal gezien hebt wat een echt goede Food Liquid teweeg kan brengen, dan zie je er wel de meerwaarde van in!

Zelf gebruik ik bij de kantjesvisserij graag korte rigs van rond de 10 à 12 cm. Ook omdat je relatief geconcentreerd voert met weinig aas. Door de korte onderlijn heeft de vis weinig bewegingsvrijheid als hij het aas heeft opgepakt. Mijn voorkeur gaat uit naar soepel onderlijnmateriaal. Vis ik single hook, dan zet ik vaak een pop-up in, maar anders zal ik altijd een bodemaasje gebruiken. Bijvoorbeeld een 15 mm boilie, een stukje boilie, een pellet of een tijgernoot. De vissen azen op voer in de bodem en een pop-up zullen ze bijna altijd negeren.

Geef deze zones eens een kans en trakteer jezelf op een van de spannendste en succesvolste manieren van karpervissen!

Boudewijn

 

Fresh baits, more bites!

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter