Word Lid en Win 5 kg Boilies!

Wordt nu lid en maak elke maand kans op 5 kg boilies! Bovendien ontvang je als eerste onze beste deals, experttips en meer. Mis niets van Dutch Bait Company!

Fresh Nieuws
  • Lorem ipsum

Reggy's Voorjaarstips: Succesvol Vissen in het Voorjaar

21 Jan 2024
door Reggy

Hallo vrienden van Dutch Bait Company,

Hoewel er `s winters echt wel, en soms ook erg goed, karper te vangen is gaat het bij ons karpervissers vaak pas echt kriebelen als de temperaturen beginnen te stijgen en het voorjaar eraan komt.

Zelf deel ik in het voorjaar in twee periodes in. De periode waarin de vis langzaam ontwaakt en de periode vanaf ongeveer een maand voor de paai.

De periode waarin de vis langzaam ontwaakt:

In de winter ligt de vis vaak in hun holding samengeschoold. Zodra deze vissen voldoende geprikkeld worden door toenemend daglicht of stijgende temperaturen gaan ze deze holdings verlaten en zwermen ze in kleine groepjes of alleen uit over het water.

Wintervissers die gedurende een langere periode zo`n holding bevoeren en bevissen herkennen dit moment aan het ineens stilvallen van de stek. Dit hoeft niet te betekenen dat de vis niet meer aast. Ze gaan alleen andere delen van het water verkennen waar ze maanden niet geweest zijn.

Het eerst gaan ze op zoek naar de ondiepere delen van het water waar het liefst de zon het meest opstaat. Als deze plaatsen ook nog eens uit de, in deze periode vaak nog vrij koude, wind liggen dan zijn ze daar vaak als eerste te vinden.

Omdat het water in deze tijd van het jaar vaak nog vrij troebel is en de vis nog erg traag is zijn ze vaak lastig te spotten. `s ochtends aan het water aankomen en meerdere kleine voerplekjes aanleggen op er goed uitziende plaatsen met wat gebroken boilies en deze plekjes in de loop van de dag afvissen levert vaak veel meer op dan langdurig voorvoeren en langere sessies draaien. 

Let wel op hoeveel je voert. De vissen zijn net ontwaakt en hun eerste prioriteit is zich op te warmen. Eten doen ze wel maar heel matig. Om de vis zo snel mogelijk te prikkelen is het gebruik van een goede instant boilie erg belangrijk. Bijvoerbeeld een mix van een handje super attractieve Nautilus en Sweet Frenzy. Weinig karpers die hier overheen zwemmen zonder met hun kop naar beneden te gaan. Als haakaas zou ik kiezen voor een Nautilus of Sweet Frenzy popup. Deze hebben een afwijkende maar niet te opvallende kleur en zijn gelijk geflavourd als de boilies die gevoerd worden. 

Ik heb deze manier van vissen heel vaak uitgeoefend op verschillende heldere wateren en heb zo vaak gezien hoe lang het kan duren voordat een matching haakaas, zeker als dit op de bodem wordt aangeboden, eindelijk wordt opgepakt. Een super aantrekkelijke popup daarentegen wordt meestal als eerste opgepakt en hoe sneller je een vis vangt, hoe sneller je naar je volgende voerplekje kunt om zo het trucje te herhalen. Dit sneller een vis vangen kan over een hele visdag gemeten het verschil tussen 1 of bijvoorbeeld 5 vissen betekenen.

De periode vanaf ongeveer een maand voor de paai:

Afhankelijk van of het voorjaar koud of warm verloopt begint de vis zich meestal zo tussen half april en half mei voor te bereiden op de paai. De vissen gaan steeds meer samenscholen en zijn door hun actieve gedrag en het vaak helderder worden van het water prima te observeren.

Heb je er de tijd voor dan zou ik deze zeker gebruiken om de vis te zoeken. Dit is de periode waarin je serieuze aantallen vis kunt vangen. Niet alleen omdat de vis vaak geconcentreerd in een bepaald deel van het water ligt maar ook omdat een dril van een van hun soortgenoten de andere vissen nu vaak niet afschrikt. Waar ik in de periode hiervoor na de vangst van een vis direct een ander voerplekje zal bevissen is dat in deze periode niet nodig omdat de vis zich niet snel van de voerplek laat verschrikken en vaak gewoon door eet terwijl er net een soortgenoot gehaakt is.

Als je zo`n verzamelplaats van de vissen gevonden hebt dan kan voorvoeren nu zeker nut hebben. De voerhoeveelheid kan rustig aan opgevoerd worden en ook in deze tijd gebruik ik graag een mix van een vis- en een zoete boilie om zoveel mogelijk vissen aan te spreken. Favoriet is een mix van 50/50 Gluttony en Seadweller. Hier bestaat zo`n 80% van de mix uit aangevuld met 20% Sweet Frenzy en Nautilus. Dan als haakaas een attractieve Sweet Frenzy of Nautilus popup tussen het voer en het kan eigenlijk niet mis gaan.

Als ik kijk naar het verloop van de vangsten tijdens mijn visseizoen dan is dit toch wel de periode van de bizarre aantallen met vaak dubbelruns, meerdere schepnetten met vis erin omdat de slings al vol zitten en hengels die even een uurtje op de kant worden gelegd om tijd te maken voor het wegen en fotograferen. Dan zijn de vissen in deze tijd ook nog eens erg mooi en vol. Kortom een prachtige tijd om aan het water te zijn.

Wil je dit voorjaar net als ik succes op de wateren? Profiteer dan nu van onze Fresh Deals bij Dutch Bait Company. Met kortingen op topboilies zoals Nautilus en Sweet Frenzy, heb je alles in handen om prachtige vangsten te realiseren. Bestel nu en ervaar zelf de effectiviteit van onze hoogwaardige boilies.

Bestel hier je Fresh Deals! 

Succes aan de waterkant!

Reggy

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter